RO EN RU
O scoala mai buna pentru
un viitor mai bun
"O scoala mai buna este o scoala cu profesori pregatiti pentru fiecare disciplina scolara, cabinete dotate cu materiale didactice moderne, cu o sala de sport, clasa de calculatoare, cantina."
Hai cu noi la o scoală mai buna!
"Şi copiii din localitatea ta au dreptul la o educaţie de calitate, au dreptul să meargă la o scoală mai bună!"
Prima » Noutăţi » HAI CU NOI LA O ȘCOALĂ MAI BUNĂ – 5 autobuze școlare pentru elevii din raionul Râșcani
HAI CU NOI LA O ȘCOALĂ MAI BUNĂ – 5 autobuze școlare pentru elevii din raionul Râșcani
06.09.2010     Accesări: 2015 

Râșcani, 6 septembrie 2010 - Peste 600 de copii din raionul Râșcani merg la o școală mai bună cu 5 autobuze școlare noi. Elevii vor învăța în 4 școli de circumscripție care urmează să fie dotate, suplimentar cu echipament IT și mobilier școlar. Școlile de circumscripție sunt situate la o distanță de 3-10 km de localitatea de reședință a elevilor. Alte 5 autobuze au fost transmise în gestiune DRÎTS din raionul Căușeni.

  O ȘCOALĂ MAI BUNĂ, este o școală de circumscripție cu profesori la fiecare disciplină de studiu, una dotată cu o clasă de calculatoare, un atelier pentru orele de educație tehnologică, laboratoare de fizică, biologie, chimie, o clasă de muzică, o sală de sport și nu în ultimul rând  cu o cantină amenajată.

 Autobuzele au fost direcționate către raioanele Râșcani și Căușeni pentru că în aceste unități administrativ-teritoriale este pilotată o noua formulă de finanţare ce se bazează pe principiul „banii urmează elevul". Această formulă va permite îmbunătăţirea considerabilă a calităţii instruirii în instituţiile educaţionale din cele două raioane pilot, prin repartizarea echitabilă a banilor publici şi alocarea lor în funcţie de nevoile fiecărui elev. Conform noii formule, pentru fiecare elev din raioanele Râşcani şi Căuşeni, pentru acest an sunt alocați 5 mii lei.

În ceea ce privește gestionarea resurselor și procesul decizional, managerii instituţiilor educaţionale, de rând cu părinţii, vor decide cum vor fi cheltuiţi banii alocaţi pentru fiecare elev. Noua formulă de finanțare oferă posibilitate managerilor instituțiilor să-și gestioneze propriul buget, oferindu-le abilitatea să ia decizii privind utilizarea banilor pentru educație de calitate. Gestionarea eficientă a mijloacelor financiare presupune şi angajarea personalului auxiliar: fochişti, măturători, paznici, muncitori în funcţie de necesităţile reale ale instituţiei educaţionale, şi nu conform unor normative stabilite încă în anul 1999.

 

Majoritatea statelor europene au avansat pe calea unor reforme similare. Cele mai recente exemple includ Bulgaria, Letonia sau România. În condițiile în care Republica Moldova încearcă să-și modernizeze sistemul educațional și să-l alinieze standardelor educaționale europene, experiența bogată a Băncii Mondiale în acest sector servește drept instrument viabil în studierea, adaptarea și implementarea bunelor practici în Moldova.

 

Elaborarea noii formule de finanțare și achiziționare autobuzelor școlare sunt activități realizate în cadrul Proiectului "Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova", finanţat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației. Obiectivul de bază al proiectului constă în sporirea accesului la învățământul de calitate pentru copiii din mediul rural, îmbunătățirea eficienței de utilizare a resurselor și fortificării sistemului de planificare și management al sistemului prestării serviciilor educaționale. Valoarea totală a proiectului este de 10,17 mln dolari SUA. 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Prima » Noutăţi » HAI CU NOI LA O ȘCOALĂ MAI BUNĂ – 5 autobuze școlare pentru elevii din raionul Râșcani
Tel + 373 22 23 25 02 // Fax+ 373 22 23 25 02


Adresa: Republica Moldova MD-2033 mun. Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale nr.1
© 2019 Proiectul Educație de Calitate în Mediu Rural din Moldova
Toate drepturile rezervate.


actualizat la: 13.11.2013 // vizitatori: 284277